Du använder Internet Explorer, en webbläsare som slutade utvecklas 6 november 2013, för över 7 år sedan. Den 31 januari 2020 upphörde även alla säkerhetsuppdateringar vilket innebär att webbläsaren, förutom funktionella och utseendemässiga brister även kan utgöra en säkerhetsrisk. Du rekommenderas starkt att uppgradera till en modernare webbläsare, t ex Google Chrome, Mozilla Firefox eller Microsoft Edge. Tala med din systemadministratör.
Visa inte detta meddelande igen

Archive for the ‘Okategoriserade’ Category

Atelier Brückner utvecklar plan för centret

Publicerad: 15 maj, 2020 av Ludvig Duregård |

Tyska designbyrån Atelier Brückner arbetar just nu i nära dialog med Lund Science Center med en omfattande plan för centrets publikflöden och innehåll.

Atelier Brückner tillhör den absoluta toppen inom utställningsdesign internationellt. Listan över deras olika prisvinnande projekt är märkligt lång. De har ett batteri av imponerande och namnkunniga projekt bakom sig bla. har de utformat utställningar på CERN, Den Blå Planet (Köpenhamns fantastiska akvarium – åk dit!), EU kommisionens Parlamentarium och genomfört ett antal uppdrag för Nobelmuseet.

Deras arbete med Lund Science Center syftar till att planera upplevelsen inuti science centret. Atelier Bruckners fokus är att göra ditt besök så upplevelserikt och lärorikt som möjligt. Deras plan, som vi internt kallar för ”masterplan” omfattar praktiska saker som när i besöket man borde äta eller hur vi tar emot 4-5 skolklasser samtidigt men framförallt hanterar de frågor som handlar om var man kan springa-leka-hoppa och var man som besökare ska ta tid på sig att reflektera och undersöka, hur designen på utställningarna ska vara och vad som gör centret värt att besöka fler gånger.

I slutet av Juni levererar Atelier Brückner den slutgiltiga Masterplanen till Lund Science Center och efter det går vi vidare med att skapa detaljerat innehåll i centret och utvecklar byggnaden vidare.

Så ska Lunds nya Science Center se ut!

Publicerad: 4 juli, 2019 av Ola Eborn |

Under onsdagen avtäcktes det vinnande förslaget för Lunds nya Science Center på ett evenemang i Almedalen. Byggnaden är i glas och trä och ska rymma allt från naturvetenskapliga lekar till etikföreläsningar. Det vinnande arkitektkontoret är COBE som bland annat har ritat museet för ungdomskultur, Ragnarock, i Roskilde.

Det nya Science Centret i Science Village ska rymma 3500 kvm utställningsmiljöer, och utöver det restaurang, butik och auditorium. Byggnaden har en stor rund innergård där man kan sitta i skuggan av ett träd eller uppleva föreläsningar. Taket är täckt av solceller för att klara centrets elbehov och dessutom kommer byggnaden vintertid värmas med överskottsvärme från MAX IV och ESS.

Det vinnande arkitektkontoret COBE med huvudkontor i Köpenhamn säger såhär om projektet:

Ambitionerna för museets utformning har varit oerhört höga och vi tycker att vi har lyckats skapa en unik och inbjudande byggnad. Med den öppna innergården och det konkava taket får den en dramatisk, elegant profil som skiljer ut sig och skapar innovativa, annorlunda möjligheter att använda ett museum. Samtidigt har vi tänkt på klimat-, miljö- och hållbarhetsaspekterna redan från starten i processen. 

Genom att bland annat använda trä som primärt byggnadsmaterial, utnyttja solceller och överskottsvärme och anlägga en innergård med stor biologisk mångfald och regnvattenreservoar har vi nått vårt mål att göra byggnaden koldioxidneutral, om planen fullföljs. Förhoppningen är att vi som arkitektbyrå i framtiden ska kunna fokusera mera på och bli ännu bättre på att skapa hållbara byggnader med hänsyn till kommande generationer och för jordens allmänna tillstånd”, säger Dan Stubbergaard arkitekt och grundare vid COBE.

Byggnaden som beräknas stå färdig 2024 har en stark profil och beräknas ta emot minst 150 000 besökare per år. Science Center-verksamheten kommer att utgöra ett fönster in mot både ESS och MAX IV och andra spännande forskningsmiljöer i Lund-Malmö-området. Centret kan beskrivas som ett publikt kunskaps- och upplevelsecenter där oftast interaktiva lösningar visar hur naturen fungerar, där nya forskningsrön och innovationer presenteras och där fakta sätts in i ett sammanhang.

En viktig del av centret är auditoriet där bland annat vetenskapsshower kommer att visas och där aktuella frågor debatteras, exempelvis kring klimatförändringar och etiska perspektiv kring AI.

”Med ett elegant helhetsgrepp och mjuka former tar Meeting Science tävlingstomten i besittning. Den symmetriska byggnaden som präglas av en enkel och karaktärsfull arkitektur står som på en bricka på ett sammanhållet landskapsgolv. … Förslagets invändiga ytor låter utställningarna spela huvudrollen …” ur Juryns omdöme

Byggnaden ligger ett stenkast från spårvägens ändhållplats ’ESS’ är tänkt att erbjuda både unga och gamla kunskapsupplevelser. Att beslutet om byggnadens utformning nu är taget är ett viktigt steg framåt för processen.

”Det känns väldigt roligt att äntligen ha ett färdigt arkitektförslag att jobba med och vi har stort förtroende för COBEs förmåga att leverera både kvalitet och kreativitet i projekt av den här typen. Byggnaden är estetiskt och funktionellt tilltalande, och kommer, förutom att bli ett fantastiskt Science Center, att bli ett fint landmärke i Science Village och Lund”, säger Peter Andersson, chef för Science Center-projektet på Science Village Scandinavia.

Spektakulära arkitektförslag för nytt Science Center i Lund

Publicerad: 24 februari, 2019 av Ola Eborn |

I Science Village i nordöstra Lund planeras södra Sveriges största Science Center. Just nu pågår arkitekttävlingen för centret, och i torsdags offentliggjordes de inlämnade förslagen. Den närmaste tiden kommer juryn att göra sitt val och i månadskiftet juni/juli kommer det vinnande förslaget att offentliggöras.

Det nya centret kommer att vara ett pedagogiskt fönster in mot ESS och MAX IV och kommer att förklara teknologierna och forskningen i de båda anläggningarna. Men centret kommer även att erbjuda flera andra utställningar – målet är att visa upp forskning och innovationer från hela världen, med särskilt fokus på Lund och Skåne. Science Centret på sina 5000 – 6000 kvm kommer även att presentera omfattande programverksamhet med anknytning till utställningarna.

”Ett Science Center i den här storleken kommer att kunna erbjuda något för alla, från experimentstationer för åttondeklassare till större temautställningar för en äldre publik. Men även evenemang i form av föreläsningsserier och vetenskapsshower” säger Peter Andersson, chef för Science Center-satsningen hos Science Village. 

Kompletta arkitektförslag finns på Sveriges Arkitekters hemsida.
Mer info om Science Center-satsningen finns på Science Village hemsida.

Vattenhallen och SVS AB ingår överenskommelse.

Publicerad: 12 december, 2018 av Ola Eborn |

Naturvetenskapliga fakulteten (med LTH) och Science Village Scandinavia AB har idag ingått en gemensam avsiktsförklaring för Vattenhallens integration i det framtida Science Centret.

I stora drag gäller avtalet hur processen ska gå till, inom vilka områden man ska samarbeta. Man har beslutat att peka ut 4 huvudområden för att att gemensamt utveckla Science Centret. Avtalet identifierar att nära dialog ska ske inom utveckling av affärsmodell, utformning av utställningar och aktiviteter, marknadsaktiviteter (sponsring, kommunikation etc.) och byggnadens utformning.

Att detta överenskommelse signerats av båda parter visar på potentialen i att bygga ett större Science Center i södra Sverige utan att helt uppfinna hjulet. Både Vattenhallen och det planetariet (som ligger hos Vattenhallen och drivs av Institutionen för astronomi och teoretisk fysik).